dante
15.4.2020dante, av-over-ip, audinate, extron, amx, crestron, hdmi, hdbaset, internet protocol

Di­gi­loik­ka 2020-luvulle!

Dante: AV-sig­naa­lien val­lan­ku­mous

Vielä muutama vuosi sitten kokoussalien esitystekniikka oli suurelta osin analogista. Toki oli jo HDMI- tai HDBaseT-kaapeloinnit näyttölaitteille, mutta varsinkin äänipuoli oli pääosin vanhaan malliin tehty - analogisina linjoina. Vaikka digitaalinen audio eri muodoissaan on jo yli 20 vuotta vanhaa, tarvittiin valmistajien ulkopuolinen taho luomaan protokolla, joka ylittää valmistajarajat - Audinaten luoma Dante-tekniikka.


Kuvapuolella samaan aikaan Danten yleistymisen kanssa yleistyi ns. AV-over-IP-tekniikka, joka käyttää tavanomaista verkkotekniikkaa kuvasignaalin kuljettamiseen parikaapelissa. Nyt AV-over-iP ja Dante alkavat löytää yhteistä rajapintaa. Prosessin lopputuloksena saadaan samoilla laitteilla ohjattua sekä ääntä, kuvaa että ohjaussignaaleja kuljetettua samassa prosessissa lähiverkossa tai laajemmassa verkossa. Lue lisää Audinaten Dantesta.


Ää­nen­tois­to­jär­jes­tel­mät pienistä järjestelmistä kokoushuoneissa massiivisiin stadionasennuksiin vaativat kaikki yhteydet mikrofonien, mikserien, prosessorien, vahvistimien ja kaiuttimien välillä. Perinteisesti tämä tarkoittaa  analogisia kaapeleita, jotka ovat raskaita, hankalia liikutella ja on tarkoitettu vain yhdelle signaalityypille, joka menee yhdelle laitteelle kerrallaan. Muutokset järjestelmiin ovat työvoimavaltaisia ja kalliita.  Dante korvaa kaikki nämä lukuisat yhteydet tietokoneverkolla lähettämällä vaivattomasti videota tai satoja äänikanavia  Ethernet-kaapeleiden välityksellä. Kaikkia yhteyksiä hallitaan ohjelmistoilla, mikä tekee reiteistä nopeita, luettavissa olevia ja luotettavia. Koska kaikilla laitteilla on sama verkko, signaaleja voidaan lähettää minkä tahansa laitteen välillä riippumatta siitä, missä ne sijaitseva.. Dante-järjestelmiä voidaan helposti laajentaa, aivan kuten tulostin voidaan lisätä verkkoon. Liitä vain lisälaitteet mihin tahansa käytettävissä olevaan verkkoliitäntään ja aloita sen käyttö.DANTE DIGITAALINEN AUDIO

Dante on AV-järjestelmien kehitys, joka yhdistää kaikki aiemmat liitostyypit yhdeksi. Dante tarjoaa erinomaisen suorituskyvyn, kun taas nämä järjestelmät ovat helppokäyttöisempiä, helpommin laajennettavia ja vähemmän kalliita ottaa käyttöön kuin perinteiset järjestelmät.

Danten on kehittänyt Audinate, ja se on saatavana audio- ja videotuotteiden valmistajille useissa muodoissa, jotka sopivat eri tuotetyypeille. Valmistajat voivat ostaa Dante-ääntä laitteistomoduulien, sirujen, re­fe­rens­si­suun­ni­tel­mien ja ohjelmistojen muodossa, jotka voidaan sisällyttää tuotteisiin yksikanavaisista mikrofoneista massiivisiin yli 500-kanavaisiin yleiskonsoleihin, kun taas Dante AV -moduuli tuo saman toiminnallisuuden videosignaaleihin.

Kuinka Dante toimii? Dante-laitteisto tai -ohjelmisto ottaa digitaalisen äänen ja "pakkaa" sen. Ääni segmentoidaan ja kääritään IP-paketteihin (Internet Protocol), jotka soveltuvat siirtämiseen tavallisen IP-verkon kautta. Paketit sisältävät ajoitustiedot ja lähde- ja kohdeverkko-osoitteet, jotta ne voidaan reitittää tehokkaasti verkon kautta oikeaan kohteeseen.

Kun laite vastaanottaa Dante-audiopaketteja, se rekonstruoi ne takaisin jatkuvaksi digitaaliseksi äänivirraksi, joka sitten toistetaan, nauhoitetaan tai prosessoidaan digitaalisesti, riippuen laitteen roolista audiojärjestelmässä. Suorituskyky on vertaansa vailla: kaikki Dante-äänet ovat 100-prosenttisesti häviöttömiä 24- tai 32-bittisiä, ja näyt­teen­ot­to­taa­juuk­sia välillä 44,1 kHz - 192 kHz tuetaan.

Dante on saatavana yli 2000 tuotteessa yli 400 valmistajalta, ja se kattaa monenlaisia  asennuksia ja sovelluksia teollisuudelle, mukaan lukien:

Areenat ja stadionit

Äänitysstudiot

Kon­fe­rens­si­kes­kuk­set

Auditoriot

Kokoustilat

Monitoimitilat

Yliopistot

Studiot

Huvipuistot

Eläintarhat

Teatterit

Tarjoamme teille Extronin ja AMX:n Dante-pohjaisia tuotteita. Lisätietoa täältä!

Luentosaleja, audiotorioita tai  kokoustiloja ajatellen nyt on aika siirtyä pois vanhasta analogisesta järjestelmästä. On aika ottaa "digiloikka" ja siirtyä huimaavalle 2020-luvulle!

Yh­teys­tie­dot

Coaxial OY


Ritalankatu 31

33400

Tampere


coaxial.fi

info@coaxial.fi

huolto@coaxial.fi

© Coaxial OY 2020. Kaikki oikeudet pidätetään.