Background
9.4.2020hdmi, 4k, kaapelit, 2k

HDMI-kaapelit - jotkut toimii, toiset ei.

Markkinoilla on valtavasti eri valmistajien HDMI-kaapeleita. Uudet isommat resoluutiot ja värisyvyydet erottavat jyvät akanoista.

Olet esittelemässä projektisuunnitelmaasi esimehellesi. Kytket läppärisi neukkaripöydän liitoskaapeliin ja annat palaa - siihen saakka kunnes kuva alkaa pätkiä. Irrotat liitoskaapelin, kytket uudestaan. Kuva vilkkuu teet mitä hyvänsä. Esimies katsoo kelloaan.

Tämä neukkaripainajainen on tuttu meille kaikille kokoustiloja käyttäville. Syynä on hyvin usein yksinkertaisesti korjattava asia: toimitetaan neukkarin huonolaatuiset AV-liitoskaapelit sähköromukeräykseen ja hankitaan tilalle uudet, toimivat liitoskaapelit.

HDMI-signaalikaapeli, jonka kautta kokoustilojen esityskuva useimmiten viedään näytölle tai projektorille, on kriittinen komponentti signaaliketjussa. Markkinoilla on saatavana kaapelia joka lähtöön. Osa kaapeleista on luotettavia, osa taas ei. Aina pelkkä hinta ei kerro kaapelin laadusta mitään. Pitkien myyntiketjujen vuoksi alunperin halpojenkin kaapelien hinnat saattavat nousta korkeiksi, tai toisaalta tutulta integraattorilta voi saada toimivan liitoskaapelin edullisesti.

Kerrataan tähän hiukan vaatimuksia HDMI-liitoskaapeleille. Tavanomaisessa neuvotteluhuoneessa oleva näyttö tai projektori toimii useimmiten 2K tai 4K resoluuutioilla (projektorien osalta 4K laitteita on vasta jonkin verran, kun taas näytöt ovat nykyään lähes poikkeuksetta 4K laitteita). Liitoskaapelin on siis hyvä tukea 4K resoluutiota virkistystaajuudella 60Hz. Tällaisia liitoskaapeleita löytyy monilta valmistajilta 5-7 metrin kaapelipituuksiin saakka, mikä yleensä riittääkin neuvottelutilaan, mikäli liitoskaapelit kytketään neuvottelupöydän alla tai läheisyydessä olevaan kuvavalitsimeen.

Neuvottelupöydästä kaapelipituus näytölle on usein luokkaa 10 metriä, ja kaapelipituus projektorille puolestaan 15-20 metriä. Näytölle vietävä kuvasignaali 4K resoluutiolla onnistuu muutamien valmistajien HDMI-kaapeleilla. Projektorille ei useinkaan tarvitse viedä signaalia näin korkealla resoluutiolla, vaan 2K resoluutio riittää. 15-20m luotettavia HDMI-kaapeleita 2 K resoluutiolle löytyy samoin muutamilta valmistajilta.

Jos tarvitaan 4K resoluutiota projektorille tai näytölle, joka sijaitsee 20 metrin päässä tai kauempana, tarvitaan luotettavaan liitäntään joko optinen HDMI-kaapeli, ns. aktiivinen HDMI-kaapeli jossa on sisäänrakennettu vahvistin, tai erillinen lähetin/vastaanotin-pari, jossa kuvasignaali viedään näyttölaitteelle parikaapelia pitkin.


Oma lukunsa on kaapelin suurin sallittu värisyvyys (8,10,12,16 bittiä per väri) sekä ns. chroma sampling (4:2:0, 4:2:2, 4:4:4). 


Yhä enemmän on alettu kiinnittää huomiota AV-kaapelien halogeenittomuuteen ja palo- ja tuoteturvallisuuteen yleisemminkin. Kehitys on hyvää, ja monet suunnittelutoimistot ja isommat asiakkaat osaavat jo vaatia paloturvallisuutta myös AV-kaapelien suhteen.

Screenshot%202020-02-25%20at%2019.36.47-me.png

Yhteystiedot

Coaxial OY


PL59

00101

Helsinki


coaxial.fi

info@coaxial.fi

huolto@coaxial.fi

© Coaxial OY 2020. Kaikki oikeudet pidätetään.